خدمات

ویژگی‌ها و خصوصیات خاک استاندارد

ویژگی‌ها و خصوصیات خاک استاندارد
Rate this post

ویژگی‌ها و خصوصیات خاک استاندارد

شما به عنوان یک باغدار بایستی ویژگی‌ها و خصوصیات خاک استاندارد را به طور کامل بشناسید تا اقدام به کاشت نهال کنید. خاک فاکتوری مهم و مؤثر در پیدایش و شکل‌گیری هر اکوسیستم طبیعی است. خاک را می‌توان به‌عنوان بخشی از سنگپوش یا رگولیت1 تعریف کرد که قادر است زندگی گیاهی را حفظ نماید. رگولیت بخشی از ماده سنگی غیریکپارچه است که بر روی سنگ بستر قرار گرفته‌است و سطوح زمین را تشکیل می‌دهد. بر اثر فرسایش سنگ مادر، لایه‌ای نازک از خاک تشکیل می‌شود و به مرور زمان لایه‌های جدیدتری از خاک روی لایه اولیه قرار می‌گیرند.

با گذشت زمان لایه‌های زیرین تغییر شکل می‌دهند و در نهایت پروفیل خاک شکل می‌گیرد. پروفیل خاک از لایه‌های افقی معینی تشکیل شده‌است که از نظر رنگ، بافت، ساختار و مواد آلی با یکدیگر متفاوت‌اند. تکامل پروفیل خاک وابسته به فرایند فرسایش شیمیایی است که در مجاورت اکسیژن، رطوبت، دی‌اکسید کربن، موادّ آلی، موجودات خاکزی و بقایای گروهی صورت می‌گیرد.

آلودگی خاک

یکی از عوامل مهم در آلوده شدن خاک‌ها تجمع میلیون‌ها تن زباله، قوطی‌های کنسرو، آهن اسقاطی، کاغذ، شیشه، پلاستیک و… در طبیعت است. چون اغلب این مواد توسط باکتری‌ها تجزیه نمی‌شوند و اینکه سرعت تجزیه آن‌ها بسیار کم است، آثار آن‌ها در خاک باقی می‌ماند و باعث آلودگی پایدار خاک می‌شود.

عامل مهم دیگر در آلودگی خاک‌ها، استفاده از کودهای شیمیایی، حشره‌کش‌ها، قارچ‌کش‌ها و علف‌کش‌هایی است که در کشاورزی بر روی گیاهان یا زمین‌های زراعی می‌پاشند. اغلب این مواد ترکیب‌های سمی و کلرداری هستند که خودبه‌خود تجزیه نمی‌شوند.

اثرات آلودگی خاک

هرگاه خاک بر اثر فعالیت‌های انسانی دچار شرایطی شود که نتوان از آن بهره‌برداری لازم را به عمل آورد در اصطلاح گفته می‌شود که خاک آلوده شده است. به عبارت دیگر تجمع هرگونه ماده‌ای که سبب کاهش حاصلخیزی خاک گردد آلودگی خوانده می‌شود.

زباله: کلیه مواد زائد جامد (فسادپذیر و فسادناپذیر) جزء زباله‌ها هستند. این مواد که عموماً در منازل، مراکز صنعتی و تجاری و کشاورزی و بیمارستان‌ها تولید می‌شوند، از مهم‌ترین منابع آلوده‌سازی خاک هستند که با نفوذ به داخل زمین حتی منابع آبی را نیز آلوده می‌کنند. علاوه بر این، گسترش زباله‌های خانگی، صنعتی، تجاری و بیمارستانی از عوامل مهم در تولید، رشد و تکثیر بسیاری از باکتری‌ها و انگل‌ها در سطح خاک نیز می‌باشند.

ویژگی‌ها و خصوصیات خاک استاندارد

  • داشتن زهکشی مناسب

خاک استاندارد جهت کاشت نهال بادام باید زهکشی مناسب و خوبی داشته باشد زیرا ره درخت بادام در زهکشی نامناسب رطوبت دوست نبوده و دچار پوسیدگی می‌شود. بدین منظور می‌توان با خاکورزی و زیر‌و‌رو‌کردن آن فشردگی خاک را شکسته‌و‌‌با مخلوط‌کردن کمپوست به خاک به تهویه آن نیز کمک کرد.

  • لومی بودن خاک

بادام در خاک‌های لومی بهترین باروری را دارد، خاک های سیلتی، شنی و رسی با درصدهای مناسب نیز برای رشد مطلوب هستند. برای لومی کردن خاک می‌توان با اضافه کردن کود دامی در عمق ۶۰ سانتی متری به نرمی آن کمک کرد، همچنین با کمک مالچ پاشی بر روی سطح بالایی خاک، پس از فرایند پوسیدگی با غنی سازی خاک زهکشی و بافت خاک را مناسب کرد. بافت مناسب خاک با حفظ آب و رطوبت لازم به تنش‌های آبی درخت پایان داده و فواصل آبیاری را کمتر می‌کند.

  • مناسب بودن سطح قلیایی و pH خاک

کم بودن میزان اسیدیته خاک و شوری آن به رشد بهتر درخت بادام کمک می‌کند، در این راستا می‌توان قبل از اصلاح خاک با انجام آزمایش میزان ph خاک را مشخص کرد و در صورت اسیدی بودن با افزودن آهک ph خاک را خنثی و قلیایی کرد.

کلام آخر

خاک دارای ویژگی‌های متنوعی است. این ویژگی‌ها در مناطق مختلف با هم متفاوت هستند که نتیجه آن پدید‌آمدن پوشش گیاهی خاص در هر منطقه است. یکی از ویژگی‌های مهم خاک میزان قلیائی یا اسیدی بودن خاک است و معیاری که برای این مورد استفاده می‌شود پی‌اچ خاک است. در پی‌اچ‌های کمتر از 4 و بیشتر از 9 گیاهان دچار مشکل می‌شوند. اما در خاک‌های جنگلی و معتدل که میزان بارندگی زیاد است کاتیون‌هایی که در خاک وجود دارند شسته‌می‌شوند اما هیدروژن در خاک باقی می‌ماند که باعث پایین‌آمدن پی‌اچ و افزایش اسیدیته خاک می‌شود. در پی‌اچ‌های پایین فعالیت میکروارگانیسم‌ها دچار اختلال می‌شود. معمولاً پی‌اچ مناسب برای گیاهان چیزی بین 2/7-6 است. البته بعضی از گیاهان مانند جو می‌توانند در خاک‌هایی با پی‌اچ بالا نیز رشد کنند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *