خدمات

چالکود چیست؟

چالکود چیست؟
Rate this post

چالکود نوعی کوددهی عمیق به درختان و میوه ها و همچنین راهکاری برای جبران کمبودهای مواد مورد نیاز درختان از جمله انواع کود به شمار می آید. در این روش چاله هایی نزدیک به ریشه درختان با اندازه مشخصی کنده می شوند. سپس درون چاله ها را از کود مناسب ارگانیک یا شیمیایی دیر رها شونده پر می کنند تا تغذیه مورد نیاز گیاه در زمستان را تامین کند. به کمک چالکود میتوانید کودهای شیمیایی غیرمتحرک در خاک را به کمک آبیاری در دسترس گیاه قرار دهید. تا به افزایش کارایی کود کمک کرده و مقدار مصرف آن را  کاهش دهید. به کمک چالکود درختان میوه های باکیفیت بالایی را تولید میکنند این روش اغلب نیازهای درختان را در فصل رشد یعنی نیمه اول سال تامین میکند.

 

مزایای چالکود کردن درختان            

  • کاهش علف های هرز
  • کاهش شکوفه ریزی درختان و افزایش رشد و تعداد آن ها
  • کنترل نیاز گیاه به کود در طول فصل
  • افزایش و گسترش حجم ریشه های درختان چالکود شده نسبت به سایر درختان
  • کاهش استرس های محیطی وارده به درختان چالکود شده
  • افزایش نفوذ پذیری آب و مواد آلی به داخل خاک
  • در اختیار قرار گرفتن مواد مغذی موردنیاز درختان میوه در زمستان تا شروع فصل رشد
  • اصلاح بافت خاک ریزو سفر باغ و باغچه
  • تقویت عمومی گیاه
  • جلوگیری از خشکیدگی سر شاخه های درختان میوه
  • افزایش برگ دهی درختان

طریقه چالکود کردن

محل حفر چاله:

در این روش ابتدا چاله هایی را در نزدیک تنه درخت حفر می کنند. محل حفر چاله باید در 3/1 بخش انتهای سایه انداز درختان باشد زیرا اکثر ریشه های جوان و فعال در این محل قرار دارند. ریشه های جوان و فعال بیشتر از ریشه های اصلی و قطور آب و عناصر غذایی را جذب می کنند  بهتر است محل چاله ها در مسیر جریان آب باشد.

تعداد چاله :

تعداد چاله ها بسته به نوع درخت، وضعیت خاک، سن درخت و … متفاوت است . اما برای هر درخت میوه حداکثر دو تا چهار چاله باید حفر شود در باغ های پر تراکم می توان یک چاله بین هر دو درخت حفر کرد. اگر صورت کم بودن تعداد چاله ، تماس ریشه درختان با مناطق اصلاح شده خاک کاهش یافته و در نتیجه اثر مطلوبی به جا نمیگذارد .

قطر و عمق چاله :

عمق چاله معمولا باید بین 30 تا 60 سانتی متر باشد اما به طور کلی عمق چاله به عمق پراکنش ریشه های درخت بستگی دارد . اگر شما با بیل و کلنگ چاله را حفر نمایید ، قطر چاله ها بین 30 تا 60 سانتی متر خواهد شد اما اگر برای حفر چاله از مته پشت تراکتوری استفاده نمایید ، قطر چاله حدود 40 سانتی متر می شود.

چگونگی پر کردن چاله ها :

هنگام حفر چاله خاک های بیرون ریخته را در فاصله بین ردیف های درختان پخش کرده و چاله کنده شده را با کود مناسب پر کنید. به اینصورت که بخش پایین چاله را با کود دامی و سپس کودهای شیمیایی را با 5 کیلوگرم کود دامی پوسیده مخلوط کرده و در ته چاله بریزید و بقیه چاله ها را با کود دامی پوسیده پر کنید.

نگهداری از چاله ها :

در صورت نگهداری مناسب از چاله ها دیگر نیازی به حفر سالانه نیست زیرا یکبار حفر چاله برای چندین سال کافی خواهد بود. برای رشد بهتر ریشه در داخل چالکود باید به میزان مناسبی رطوبت و تهویه باشد. خیسی بیش از حد و خشکی توده کود داخل چالکود سبب کاهش کارایی آن می شود.

چالکود به صرفه و اقتصادی ترین روش کود دهی

چالکود از نظر اقتصادی به صلاح باغدار است، زیرا در این روش نیازی به پابیل درختان میوه که هزینه زیادی دارد و گاهی در اثر بی مبالاتی و فقدان دقت کارگران ریشه های فعال درختان آسیب پذیر می شود، نیست و باغدار برای هر چند سال یک بار با احداث دو الی چهار چالکود در سال های بعد نیازی به پابیل خاک نخواهد داشت.

  • در روش چالکود به علت اینکه کود در نزدیکی ریشه قرار می گیرد ، به صورت مستقیم در اختیار گیاه قرار گرفته و از هدر رفتن کود جلوگیری می شود

کنترل علف هرز با روش چالکود

  • با استفاده از روش چالکود مشکل علف های هرز تا حد زیادی کاهش می یابد.
  • با مدفون کردن کود دامی در چاله، بذور علف هرزی که در کود دامی موجود هستند فرصت جوانه زنی پیدا نکرده و در نتیجه محل مناسبی برای رویش پیدا نکرده و در مصرف علفکش ها نیز صرفه جویی می شود

کمک به جذب موثر عناصر کم تحرک در روش چالکود

  • به دلیل حضور آهک فعال در خاک های آهکی، زیادی بی کربنات در آب های آبیاری، کمی مواد آلی مصرف غیرصحیح (پخش سطحی) کود در ســایه انداز درختان و با عنایت به کمی تحرک اکثر کودهای مصرفی بخصوص کودهای فسفاته و سولفاته و عدم رعایت مصرف صحیح بهینه کود و آب، درختان میوه در کشور دچار عدم تغذیه صحیح هستند

بهترین زمان عملیات چالکود، زمان خواب گیاه است که معمولا در فصول پاییز و زمستان می‌باشد. گیاهان در بهار پتانسیل بیشتری برای شروع فصل رویشی شان دارند.

نهالستان طبیعت سبز ، مرکز خرید نهال

نهالستان طبیعت سبز مهندس محرمی واقع در (میاندوآب) بزرگترین تولید کننده و عرضه کننده نهال با مجوز تولید نهال در غرب کشور با همکاری ناظرین و کادر مجرب جهاد کشاورزی استان آذربایجان غربی می باشد. طبیعت سبز بیش از سه دهه است که در زمینه تولید و فروش بیش از ( ۴۰۰ نوع انواع نهال مثمر و غیر مثمر) فعالیت میکند. این نهالستان به صورت تخصصی در زمینه نهال گردو فعال است. طوریکه  سالیانه ۵ هکتار از انواع نهال گردو پیوندی و غیر پیوندی (بذری، ژنوتیپ برتر، خوشه ای) زیر کشت دارد. این نهالستان سالیانه حدود ۳۰۰ هزار اصله نهال شناسنامه دار و مجوزدار تولید و به داخل و خارج از کشور ارسال می نماید. جهت خرید نهال با قیمت فروش مناسب با کارشناسان این نهالستان در تماس باشید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *